Het ontstaan van Body Art

Body Art was de eerste bodypaint winkel van Nederland in 1997. 
Monique van Body Art werd kampioen van Nederland in 2003 en staat in de top 5 van beste bodypainters wereldwijd.

Het ontstaan van Body Art: 1996
Ik was grimeur en vertelde dat ik met bodypainten iets wilde gaan doen met als doelgroep particulieren. Ik noemde het de gewone mens. Bodypaint was vrij exclusief en alleen te zien in commercials of in de bladen.
Daar wilde ik verandering in brengen en zette een advertentie in de Gouden Gids.
Er bleek geen rubriek voor bodypaint te zijn, dus kwam ik onder de rubriek tattoo en in de rubriek grimeurs.
Ook bij de Kamer van Koophandel bleek een inschrijving niet mogelijk. Dat kon alleen als er 1000 bodypainters zouden zijn.
Ik zette door en zo belande ik in de rubriek: Grimeurs. Groothandel voor snorren, pruiken en baarden. 

De Gouden Gids was net een dag uit toen een groep vrijgezellen me benaderde voor een bellypaint. 
Het overviel me een beetje en stuurde ze door naar wat andere grimeurs. Na 5x terugbellen besloot ik de groep thuis uit te nodigen. Niemand anders was bereid om grote groepen thuis te ontvangen.
Ze waren met 25 personen. Ik woon op 3 hoog op een kamerappartement in Amsterdam met een oude lattenzolder en vroeg of ze ook in het trappenhuis wilde zitten. Dat was goed. Ik hing een spiegelwand op aan de muur en een zwart fotodoekje op zolder.
Een vriendin liet ik koffie en thee zetten. De borrelhapjes wilde niemand hebben.
Ik had de bellypaint goed voorbereid en ze vonden het geweldig. Na die dag werd het een mond op mond reclame. En zo stuurde de een na de ander groepen vrijgezellen door. Dat liep een beetje uit de hand. Elke keer die mensen in het trappenhuis. Toen kreeg ik een winkel aangeboden. Tegenover Carre in de Kerkstraat in Amsterdam. De eigenaar deed alleen nog telefonische boekingen en zo kon ik de voorkant van de winkel krijgen. De winkel moest wel binnen 2 maanden open. En of ik het met iemand samen wilde doen. Mijn collega vriendin van de special effects opleiding was net verslaafd geraakt aan heroine. Ze had me wel een nummer gegeven van een meisje die Femke heette. Je had nog geen mobiele telefoons zoals nu. Alleen nog vaste nummers en de busser was in opkomst. Internet en websites kwamen later. Je had de Gouden gids en het dikke telefoonboek.
Op straat liep ik tegen iemand aan met een zelfde gereedschapskoffer als die ik had. We raakten in gesprek en zij bleek Femke te zijn.
Het lot had beslist dat we de winkel samen zouden openen...
Na een jaar ging Femke bij de televisie werken. Ze is een geweldige make-up artiest. Ik ging verder met Body Art en ontwikkelde diverse formules.
Bellypaint, bodypaint bovenkant. Ik wilde ook een heel lichaam bodypainten en deed mee aan de Nederlandse Kampioenschappen bodypaint. Dit om grenzen te verleggen, want op het podium staan vond ik best eng. Toen werd ik kampioen van Nederland en werd doorgestuurd naar de Wereldkampioenschappen. Daar kun je grotere projecten uitwerken en zo ontstond de Levende ijstaart, die op billboards in Austria was te zien, waar droogijs uit de randen omhoog kwam en waar 10.000 man publiek in 1x Oooooh riep. De gebodypainte act op stelten was geboren. Dat werd een vaste act in Nederland. 100-en fotografen kwamen op mijn model af. Mijn bodypaints werden bilboards, hangen als floornumbers in een hotel in Milaan, staan op de cover van een naturistenblad in Nieuw Zeeland. Ik stond in de top 5 van de beste van de wereld. Ik voer wensen van mensen uit en zo is er nu: - Daten in het donker (de blacklight studio), bedacht door Gordon, - De zilveren en gouden beelden, - Het levende schilderij, - De elfjes, - De bellypaints... Bekend en onbekend Nederland komt bij me langs. Zo ging de platenbaas van Nederland als blauwe wezen naar het feestje van Erik de Zwart, Patty Brard kreeg waterproof tattoos, ik was te gast op het prive feest van Johnny de Mol, Huub Stapel werd Memphisto, als ik de deur uit liep zag ik billboards bij het tramhokje hangen met eigen werk. Maar vooral is mijn doel om mensen blij te maken.

Een half jaar voor de Corona droomde ik dat ik mijn atelier voor januari op moest ruimen. Die droom kwam elke dag terug. Ik besloot in de zomer op te ruimen. Er werd ook Corona genoemd, maar dacht dat dit een naam van een receptie medewerker was. Ik begreep er niets van, maar besloot door te zetten. Ik deed er 2 a 3 maanden over om de studio leeg te halen. Het bleef druk tot het laatste moment. In januari werd het wereld nieuws en in maart ging Nederland op slot. Lock down. Het pand waar ik in de schuilkelder een body art atelier had ging dicht. Ik had niet meer bij mijn spullen kunnen komen. Als je je vak uit ging voeren stonden er boetes op. Ik werd schoonmaker en werd wildplukdocent.
www.wildpluk-workshops-met-moos.nl Deze tijd vraagt om inzicht. Over de aarde en over de eetbare natuur. Maak je eigen Paradijsje op aarde is mijn motto. Daar geef ik workshops, wandelingen en lezingen over. 

2023: Ik deel een grote koeienstal met een houtkachel met een beeldhouwer. Ik doe verzoekjes die bij de ruimte passen. Er is geen douche maar wel warm water en een sopje en een afwasteil om je na afloop schoon te kunnen wassen. Met mooi weer kun je ook zwemmen in de Amstel. Er ligt een roeibootje waar je op kunt klimmen na het zwemmen of even wilt gaan lunchen. Een boeking bij Body Art is een belevenis. 
Monique van Body Art (Wildpluk Moos) geeft ook workshops en wandelingen en inzichten door over de eetbare natuur. 
Er is nog geen rubriek voor bij de Kamer van Koophandel en de Gemeente schoffelt al mijn eten weg... er is nog heel veel te doen.
Mensen noemen me een voorloper of ideeen ontwikkelaar...  Wildpluk Moos

 
Monique van Body Art


 
,